webshop
Armoede onder zzp'ers
en de maatregelen van de overheid

Armoede onder zzp’ers en de maatregelen van de overheid

We kennen allemaal wel de krantenkoppen:

 ‘Zelfstandig ondernemen voor € 16 per uur, is dat realistisch’ (NRC, 3 januari 2020)

‘Akkoord bereikt: zzp’er moet zich verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid’ (AD, 26 februari 2020)

‘Meer kans op armoede voor zzp’ers’ (AD Werkt, 5 maart 2019)

Wat mij hierin raakt is het maatschappelijke probleem, namelijk een grote groep mensen die het risico loopt om in armoede te moeten leven. Het aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijven bij de Kamer van Koophandel neemt elk jaar toe en het aantal zzp’ers dat tot de risicogroep behoort neemt logischerwijs ook toe.

Ik ben een socialist, een ‘rooie’: een vangnet spreekt mij over het algemeen wel aan.

In dit geval ligt het echter net even anders. Er is een reden waarom steeds meer mensen voor het zelfstandig ondernemerschap kiezen. Het heeft onder meer met vrijheid te maken. Niet met vrije tijd, want die is als ondernemer over het algemeen iets beperkter. Ik heb het over de vrijheid om je eigen stempel te drukken en je eigen koers te bepalen. Zelf leren, zelf vallen en weer opstaan om het vervolgens beter te doen. Díé vrijheid. Ik mis deze vrijheid in de maatregelen die momenteel worden genomen. Waarmee ik niet zeg dat dergelijke maatregelen per definitie ineffectief zijn. Kunnen we het misschien vanuit een andere invalshoek bekijken?

“Wat mij hierin raakt is het maatschappelijke probleem, namelijk een grote groep mensen die het risico loopt om in armoede te moeten leven.”

Als ondernemer moet je goed nadenken over wat het zelfstandig ondernemerschap allemaal met zich meebrengt. De financiën zijn het fundament van elke onderneming. Om het voortbestaan van een bedrijf te kunnen garanderen, moet het financieel kerngezond zijn. Wat houdt kerngezond precies in? Dat je rekening houdt met alle kosten, het salaris en de belastingdruk. Dit is de basis voor het berekenen van je kostprijs. Daarnaast heb je waarschijnlijk bepaalde doelen die je wilt bereiken en investeringen die je moet doen. Allerlei zaken waar je rekening mee dient te houden. En niet te vergeten: je bent zelf je beste werknemer. Je moet dus goed voor jezelf zorgen.

Bovenstaande zaken kunnen niet allemaal worden ondervangen met een minimumtarief of door middel van een verplichte AOV. Profit First kan een waardevolle toevoeging zijn. Deze gebruiksvriendelijke methode levert een substantiële bijdrage aan het verkleinen van de armoedekans onder zzp’ers. Profit First houdt rekening met je salaris, belasting, kosten én winst. De meeste ondernemers krijgen buikpijn van hun boekhouding: ze vinden haar nogal ingewikkeld. Stel dat er een methode bestaat die je in één oogopslag − op basis van je bankrekeningen − vertelt of je onderneming financieel gezond is. Boekhoudkundige kennis is dan helemaal niet nodig. Je kunt de juiste beslissingen nemen door je bankrekening op de goede manier te interpreteren. Profit First biedt inzicht, overzicht, helderheid en daarmee rust.

Mijn advies? Zorg dat je met Profit First aan een stevig financieel fundament werkt. Daarmee verklein je als zzp’er het risico op armoede.

winkelwagen (0)