webshop
Boekhouden belangrijk in deze tijd? Ja, zéker!

Boekhouden belangrijk in deze tijd? Ja, zéker!

27 maart 2020 – Het is altijd al belangrijk geweest en het zal ook altijd belangrijk blijven, gezien de huidige situatie is het nog belangrijker: een boekhouding die up to date is.

Momenteel leven veel ondernemers in onzekerheid. Vanwege de maatregelen omtrent het corona-virus is het sociale- en openbare leven vrijwel stil komen te liggen. Dit heeft voor de meeste ondernemers directe gevolgen voor hun omzet. Op langere termijn is de verwachting dat het voor nog meer ondernemers negatieve gevolgen heeft, een ‘domino-effect’. Laat ik vooropstellen dat we met zijn allen positief moeten blijven! Er zullen ongetwijfeld nieuwe, creatieve kansen ontstaan. Maar we mogen ook realistisch zijn.

Er zijn een flink aantal maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat ondernemers kunnen overleven in deze tijd. Door verschillende banken uitstel van aflossingsverplichting, door de Belastingdienst uitstel van betaling van diverse belastingen, door het UWV de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), door de gemeenten de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO), etc.

liquiditeit – dus cash op je bankrekening – is in deze tijd enorm belangrijk

Veel ondernemers zullen hulp nodig hebben bij het doorgronden en aanvragen van deze regelingen. Daarnaast is liquiditeit – dus cash op je bankrekening – in deze tijd enorm belangrijk, maar ook om je liquiditeit enigszins te kunnen voorspellen door een liquiditeitsbegroting op te stellen. Om alle regelingen goed te kunnen doorgronden en liquiditeit te bepalen op de langere termijn, is het van belang dat het fundament van je onderneming als een huis staat. Met dat fundament bedoel ik je boekhouding. Deze vormt namelijk de basis van je besluitvorming.  

Het eerste kwartaal van 2020 is bijna voorbij en dat betekent in ieder geval dat de aangifte omzetbelasting voor veel ondernemers ingediend moet worden. Een aantal ondernemers zal genoodzaakt zijn gebruik te moeten maken van de regeling om bijzonder uitstel van betaling bij de Belastingdienst aan te vragen. Het geeft veel rust om zo snel mogelijk je aangifte in te kunnen dienen en uitstel van betaling aan te kunnen vragen. Ook als je geen gebruik hoeft te maken van de uitstelregeling geeft het rust om je aangifte zo snel mogelijk in te dienen.

Wil je uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst? Dan heb ik een voorbeeldbrief voor je opgesteld, de brief is hier kosteloos te downloaden. Wil je meer weten over de TOZO-regeling? Ik heb een stappenplan voor je opgesteld, wat je hier kunt downloaden.

winkelwagen (0)