webshop
Wat zijn de wettelijke
eisen op een factuur?

Aan welke eisen moet mijn verkoopfactuur voldoen?

Aan welke wettelijke eisen moet je verkoopfactuur voldoen? Wil je een factuur maken, maar heb je geen idee wat er allemaal op de factuur moet komen te staan? Geen zorgen! Hier vertel ik wat de wettelijke eisen zijn waar de factuur aan moet voldoen.

Wat moet er op je factuur staan?

Als eerste natuurlijk jouw bedrijfsnaam en de naam van je afnemer. Vervolgens jouw adres en het adres van je afnemer. Let wel op dat je het adres gebruikt waar de onderneming feitelijk is gevestigd. Een postbusnummer is niet voldoende.

Je btw-identificatie moet er ook op staan. Geen idee welk nummer dat is? Dat is het nummer met ‘NL’ ervoor.

Daarnaast moet ook jouw KvK-nummer er op staan. Dit nummer krijg je als je bedrijf staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het nummer bestaat uit 8 cijfers.

Ook moet de datum waarop de factuur is uitgereikt erop komen te staan.

Een factuurnummer is ook nodig op een factuur. De regels voor het kiezen van factuurnummers zijn:

  • factuurnummers moeten altijd opeenvolgend zijn
  • factuurnummers moeten uniek zijn: je mag dus niet 2 keer een factuur versturen met hetzelfde nummer
  • het factuurnummer moet een ononderbroken cijferreeks zijn. Je mag dus geen spaties gebruiken in een factuurnummer. Streepjes zijn wel toegestaan in een factuurnummer.

Wat lever je, hoeveel en btw?

Aan welke eisen moet mijn verkoopfactuur voldoen?

Als je goederen levert is het belangrijk dat er op de factuur staat wat voor goederen je hebt geleverd en hoeveel. Bijvoorbeeld 13 computers.

Als je diensten levert is het belangrijk dat er op de factuur staat wat voor diensten je hebt geleverd en de omvang ervan. Bijvoorbeeld 1 massage van 1 uur.

Ook vermeld je de datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling. Het bedrag dat je vraagt moet exclusief btw vermeld worden op de factuur. Vervolgens vermeld je het btw-tarief dat van toepassing is op de geleverde goederen of dienst. En als laatste moet het btw-bedrag vermeld staan op de factuur.

Wat als je factuur niet aan de eisen voldoet?

Als gevolg van een fout in de verkoopfactuur heeft de Belastingdienst het recht om per onjuiste verkoopfactuur een boete op te leggen van maximaal € 5.278.

Voor meer informatie kun je ook terecht op de website van de Belastingdienst.

Gastblog gemaakt door Lotte Rienstra

Twijfel je of je factuur aan de eisen voldoet, en wil je graag een extra check? Plan dan een gratis afspraak in voor het Vragenkwartiertje. Tijdens dit kwartier beantwoord ik gratis je boekhoudkundige en fiscale vragen.

winkelwagen (0)