webshop
Omzetbelasting & corona
waar moet je op letten?

Omzetbelasting en corona, waar moet je op letten?

30 maart 2020 – Het eerste kwartaal van 2020 is zowat afgelopen en het is bijna tijd om je aangifte omzetbelasting in te dienen. Voor een aantal ondernemers is het belangrijk om rekening te houden met zaken als annuleringen en uitstel van betaling.

De meeste ondernemers weten inmiddels dat een ingewilligd verzoek ‘Bijzonder uitstel van betaling van belasting’ een soort steunmaatregel is. Let op: dit is beslist geen kwijtschelding. Het is in feite een schuld bij de Belastingdienst. In een eerdere blog ben ik hier wat dieper op ingegaan. Ik heb ook een voorbeeldbrief voor je opgesteld. Deze brief kun je kosteloos downloaden. Heb je voldoende geld op je bankrekening, dan is gebruikmaken van deze regeling waarschijnlijk niet nodig. Om een voorspelling te kunnen doen, wil ik je aanraden een cashflowoverzicht op te stellen. Dit geeft inzicht in je geldstroom en kan helderheid verschaffen over wanneer een geldprobleem kan ontstaan. Mijn advies is om je aangifte zo snel mogelijk in te dienen. Zo creëer je rust in een onzekere periode. Door middel van een cashflowoverzicht kun je bepalen of je op korte of lange termijn een probleem met je geldstroom krijgt en of je een verzoek tot uitstel van betaling van belasting moet indienen.

Btw en annuleringen vanwege corona

Vanwege de noodmaatregelen die de overheid door het coronavirus heeft moeten nemen, krijgen veel ondernemers te maken met annuleringen. Denk hierbij aan verschillende evenementen die moesten worden geannuleerd, zoals workshops, theatervoorstellingen, beurzen, et cetera. In veel gevallen zullen er al tickets zijn verkocht. Hoe zit het precies met de btw die je hebt afgedragen?

Er zijn drie verschillende situaties mogelijk:

  • Je geeft het volledige bedrag terug aan de klant en kunt de afgedragen btw weer terugvragen. Maak hiervoor een creditfactuur aan in je boekhouding. De btw-teruggaaf wordt dan automatisch meegenomen bij het opmaken van de aangifte.
  • Je geeft een deel van het bedrag terug aan de klant. Je kunt de btw terugvragen voor het deel dat je aan de klant hebt terugbetaald. Maak hiervoor ook een creditfactuur aan in je boekhouding.
  • Je betaalt niets terug aan de klant. Bij de vraag of het recht bestaat om btw terug te vragen, is het belangrijk om je af te vragen of het om een belaste óf onbelaste schadevergoeding gaat. Een belaste vergoeding is betaald voor het recht op een prestatie. Er kan dan geen btw worden teruggevraagd. Gaat het om een onbelaste schadevergoeding, dan kun je de eerder afgedragen btw wel terugvragen.

Kom je er zelf niet uit? Schakel je boekhouder in of neem contact op met de Belastingdienst. Je kunt ook altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

winkelwagen (0)