Omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer, wat is het?
Wat is een omzetbelastingnummer, wat is een btw-identificatienummer, wat is het verschil en waarvoor heb je ze nodig? Je leest het in dit blog.
Als je een bedrijf start en de Belastingdienst ziet jou als ondernemer voor de btw (omzetbelasting), dan krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer.
Wat is een btw-identificatienummer?
Vanaf 1 januari 2020 hebben alle eenmanszaken en ZZP’ers een nieuw btw-nummer, het btw-identificatienummer. Dit is een uniek nummer en krijg je als de Belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet. Het btw-identificatienummer gebruik je in alle uitingen naar buiten, dus op je facturen en je website.
Het oude btw-nummer (sinds 1 januari 2020 het omzetbelastingnummer) bestaat voor het grootste deel uit het BSN nummer van de ondernemer. Het nieuwe btw-identificatienummer is ingevoerd vanwege de bescherming van de privacy van eenmanszaken. Het BSN nummer van de ondernemer zit niet verwerkt in het btw-identificatienummer. Je privacy is hiermee dus beter beschermd.

Om je privacy als ondernemer te beschermen krijg je sinds 1 januari 2020 een btw-identificatienummer.
Wat is een omzetbelastingnummer?
Een omzetbelastingnummer is wat voorheen het btw-nummer was, namelijk een landcode (NL), je BSN nummer, aangevuld met een B en een controlegetal van 2 cijfers.
Wanneer gebruik je het omzetbelastingnummer?
Het omzetbelastingnummer gebruik je in de communicatie met de Belastingdienst. Je dient dit nummer dus te gebruiken bij alle btw aangiftes die je indient. Je gebruikt dit nummer dus niet in je uitingen naar buiten toe.
Klinkt leuk, maar hoe zit dit nou bij andere rechtsvormen, zoals een vof of BV?
Wanneer je een vof inschrijft bij de Kamer van Koophandel krijg je binnen 2 weken een brief van de Belastingdienst met daarin ook 2 nummers: een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer. Dit geldt tevens voor een CV en een Maatschap.
Een BV oprichten verloopt via de notaris. De notaris schrijft de BV vervolgens in bij de Kamer van Koophandel en licht hier de Belastingdienst over in. Binnen 2 weken volgt ook in deze situatie een brief van de Belastingdienst met 2 nummers: een btw-identificatienummer en een omzetbelastingnummer.
Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en de andere rechtsvormen?
De 2 nummers bij een eenmanszaak verschillen duidelijk van elkaar. Het gaat hierbij vooral om het beschermen van de privacy van de ondernemer. De 2 nummers bij de overige rechtsvormen verschillen vrijwel niet van elkaar. Het enige verschil is dat het btw-identificatienummer de landcode (NL) bevat en het omzetbelastingnummer niet. De 9 cijfers in de nummers zijn gelijk aan het RSIN dat vof’s, CV’s, Maatschappen en BV’s hebben, of krijgen bij inschrijving.
Meer informatie over het btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer vind je op de website van de Belastingdienst. Wil je weten wat, naast het vermelden van je btw-identificatienummer, nog meer vereist is om op je verkoopfacturen te vermelden? Lees dan dit blog.
Op de hoogte blijven? Volg mij ook op social media.