webshop
Profit First
...en Parkinson's Law

Wat hebben Parkinson’s Law & Profit First met elkaar te maken?

Wat is Parkinson’s Law en wat heeft dit met Profit First te maken? Ken je Parkinson’s Law? Zo niet, dan hérken je hem ongetwijfeld. Ik heb het over de wet die uitgaat van het benutten van de beschikbare ruimte.

Wanneer het gaat over de beschikbare ruimte op je bankrekening, dan is dit best een interessante. Stel je eens voor: je hebt zojuist een aantal flinke betalingen van je klanten ontvangen. Je bankrekening is dus goed gevuld. Je wilt al heel lang een bepaalde investering doen en opeens heb je daar nu voldoende geld voor op je bankrekening.

Risico

Op dat moment speelt Parkinson’s Law een rol. Het is namelijk heel verleidelijk om dan die ene investering te doen. Met het risico te ‘vergeten’ dat van het geld wat je ontvangen hebt van je klanten, nog een aantal zaken betaald moeten worden zoals:

  • Je eigen salaris
  • Btw én inkomstenbelasting
  • Je vaste bedrijfskosten

Je staat hier niet bij stil en doet de investering. Een paar dagen later valt er een blauwe enveloppe op de mat, een aanslag van de Belastingdienst. Oké… Dat kun je betalen. Maar dan ontvang je van je leveranciers ook nog een aantal facturen. Die kunnen misschien ook nog betaald worden. Vervolgens is het einde van de maand in zicht en wil je jezelf salaris uitbetalen. Stel je voor dat er dan onvoldoende geld op je rekening staat, of zelfs al op het moment dat je je leveranciers of de Belastingdienst moet betalen.

Menselijk gedrag

Hoeveel stress levert dit op? Het is gewoon menselijk gedrag hè, immers, we benutten de beschikbare ruimte. Door met verschillende potjes te werken voorkom je dit probleem. Als je er namelijk voor zorgt dat er minder geld beschikbaar is, zal je vanzelf betere keuzes maken.

Profit First

Potjes klinkt wat ouderwets, maar ik bedoel hier verschillende bankrekeningen. Elke twee weken verdeel je op basis van een percentage, wat specifiek voor jou en jouw bedrijf is, je ontvangen geld over verschillende bankrekeningen. Kijk nu nog eens naar de bankrekening waarvan je de bedrijfskosten moet betalen. Zou je dan nog die investering doen? Uiteindelijk wel hoor! Alleen dan op een moment dat het echt kan, dat je er écht voldoende geld voor beschikbaar hebt.

Dat systeem met potjes heet Profit First. Ik ben gecertificeerd Profit First Professional en heb de tools en kennis in huis om je hierin te begeleiden, om Profit First bij je te implementeren. Ik bied Profit First aan als abonnement en als traject. Gun jezelf een winstgevend bedrijf. Informeer naar de mogelijkheden.

Meer informatie over Profit First kun je vinden op de landelijke website van Profit First.

winkelwagen (0)