webshop
Wat is cashflow?

Wat is cashflow?

Wtf!! (excuus voor het taalgebruik) Waarom in vredesnaam zoveel bankrekeningen? Wat een gedoe?

Momenteel hoor je er veel over. Wat is cashflow nou eigenlijk? In Nederland noemen we het ook wel kasstroom of geldstroom. Cashflow is het verschil in geld dat je ontvangt en geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode (bijvoorbeeld het huidige jaar). Cashflow staat los van je winst en verlies. Je kunt bijvoorbeeld meer geld ontvangen dan uitgeven. Je hebt dan een positieve cashflow, terwijl je volgens de winst- en verliesrekening verlies kan maken. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld afschrijvingen, of omdat er nog veel facturen niet betaald zijn door je klanten.

Winst en verliesrekening

Cashflow kan soms een ander beeld dan de winst- en verliesrekening laten zien. Dat komt doordat facturen na het maken al meetellen voor de winst- en verliesrekening en pas een rol gaan spelen bij de cashflow op het moment dat er daadwerkelijk betaald is. Openstaande facturen spelen dus (nog) geen rol. Een simpele uitleg over de winst en verliesrekening kun je lezen in mijn andere blog.

Positieve of negatieve cashflow

Cashflow kan positief of negatief zijn. Een negatieve cashflow betekent simpelweg dat er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt. Bij een positieve cashflow is het tegenovergestelde aan de hand; er komt meer geld binnen dan uitgegeven wordt. Je begrijpt wel dat voor het voortbestaan van je bedrijf het noodzakelijk is dat je een positieve cashflow hebt.

Managen van je cashflow

Wat hierboven beschreven staat klinkt uiteraard erg leuk. Maar waar het om gaat is dat je grip hebt op je cashflow, je geldstroom. Het is belangrijk om je cashflow te managen. Voor het managen van je geldstroom maak ik gebruik van een methode, de Profit First methode.

Wat is de Profit First methode? Bij de Profit First methode maak je de geldstroom binnen je bedrijf inzichtelijk door gebruik te maken van verschillende bankrekeningen. Dit klinkt wellicht heel onhandig, met name boekhoudkundig gezien klinkt het niet als een meerwaarde. Toen ik voor het eerst over Profit First las en begreep dat er minimaal 5 bankrekeningen voor nodig zijn, was mijn eerste gedachte… “Wtf (excuus voor het taalgebruik) waarom in vredesnaam zoveel bankrekeningen? Wat een gedoe?”. Ik weet zeker dat ik niet de enige boekhouder ben met een dergelijke eerste reactie. Toch is deze methode zeker van meerwaarde voor je bedrijf. Profit First zorgt er namelijk voor dat je zicht hebt op je geldstroom, maar ook dat je hier grip op hebt. Daarnaast is het ook gewoon superleuk om te zien dat je potjes zich gaan vullen en dat je direct winst veilig gaat stellen. Die 5 bankrekeningen boekhoudkundig verwerken is in de praktijk niet echt heel veel gedoe 🙂

Meer informatie?

Wil je meer weten over Profit First? Ik heb hier eerder een blog over geschreven. Natuurlijk wil ik je er graag meer over vertellen tijdens een persoonlijk gesprek, neem dan gerust vrijblijvend contact met me op. Je kunt hier sowieso gratis de eerste hoofdstukken van het boek Profit First aanvragen. Regelmatig geef ik workshops waarbij ik je de basisprincipes van Profit First leer, maar je ook voldoende handvatten geef om er zelf mee aan de slag te gaan. De eerstvolgende workshop staat weer gepland, namelijk op donderdag 17 september. Via deze link kun je een ticket kopen. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, dus mocht je erbij willen zijn reserveer dan nu nog je ticket. Ik geef overigens tot 18 augustus € 10 korting op een ticket.

Wie weet zien we elkaar 17 september!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Ylse Sijbesma

Eigenaar

Vanuit in4profit | boekhouding & winstadvies is het mijn missie om ondernemers te begeleiden naar een financieel gezond en winstgevend bedrijf. 

Ondernemen vanuit jouw intrinsieke motivatie. Jij doet wat jij graag wilt omdat je werkt aan winst in de meest ruime betekenis van het woord. Winst is namelijk zoveel meer dan alleen euro’s, maar winst in geld is wel het bestaansrecht van je bedrijf. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je winst kunt behalen op andere vlakken, je dit uiteindelijk terug gaat zien in de winst in euro’s. Dubbel winst dus!

winkelwagen (0)