webshop
Ondernemersaftrek?
...wat is dat?

Wat is de ondernemersaftrek, en waar bestaat deze uit?

De ondernemersaftrek is een aftrekpost op je winst en bestaat onder meer uit: zelfstandigenaftrek, meewerkaftrek en startersaftrek. Je kunt ondernemersaftrek krijgen als je ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting en winst uit onderneming hebt. Voor de meeste onderdelen van ondernemersaftrek moet je voldoen aan het urencriterium.

Wat is het urencriterium?

Het urencriterium is een voorwaarde voor zzp’ers en ondernemers om gebruik te mogen maken van bepaalde vormen van ondernemersaftrek.

Het urencriterium is er om zelfstandige ondernemers te stimuleren.

Om te voorkomen dat iedereen zich bij de Kamer van Koophandel inschrijft en met minimale inspanning en dito omzet van deze belastingvoordelen profileert, heeft de belastingdienst een urencriterium ingesteld.

Wat zijn de voorwaarden van het urencriterium?
  • Je besteedt 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming.
  • Je besteedt meer dan 50% van de tijd aan je onderneming.
  • Het urencriterium geldt alleen wanneer je door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer.
Wat als ik het urencriterium niet haal?

Het is geen enkel probleem als je het urencriterium niet haalt. Het kan er wel voor zorgen dat je wat aftrekposten mis loopt, zoals de zelfstandigenaftrek of startersaftrek.

Wat is het zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek verhoogt de belastingvrije voet van ondernemers, waardoor je een gedeelte van je inkomen (winst) belastingvrij mag verdienen.

Wanneer heb ik recht op zelfstandigenaftrek?

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek als je voldoet aan  het urencriterium.

Wat is startersaftrek?

Bovenop de zelfstandigenaftrek is een extra belastingvrije voet mogelijk voor startende ondernemers. Dit heet startersaftrek.

Wanneer heb ik recht op startersaftrek?

Er zijn 3 voorwaarden waar aan je moet voldoen:

  • Je hebt recht op startersaftrek als er recht is op de zelfstandigenaftrek.
  • Als er 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren niet meer dan 2 maal de zelfstandigenaftrek is toegepast.
  • Als in 1 of meer van de 5 voorafgaande jaren er geen sprake was van een eigen bedrijf.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er nogal wat voordelen waar je als ondernemer gebruik van kunt maken. Belangrijk is dat je hiervoor een administratie bijhoudt. Op die manier kan je zelf, of je boekhouder, bij het opmaken van de jaaraangifte sneller zien welke aftrekposten op jouw situatie van toepassing zijn. Meer informatie over de ondernemersaftrek vindt je op de website van de Belastingdienst.

Heb je geen boekhouder? Ik bied laagdrempelige abonnementen aan. Hier lees je meer over de mogelijkheden. Wil je graag zelf je boekhouding opzetten en bijhouden? Dan heb ik een stappenplan voor je geschreven, inclusief een handig boekhoudschema. Je kunt dit stappenplan hier downloaden.

Gastblog gemaakt door Lotte Rienstra

Het kan natuurlijk heel goed zijn dat je na het lezen van dit blog vragen hebt. Wist je dat ik gratis een Vragenkwartiertje beschikbaar stel? Tijdens dit kwartier kun je kosteloos je vraag aan me stellen en zal ik proberen deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

winkelwagen (0)