webshop
Wat is een winst en verliesrekening?

Wat is een winst en verliesrekening?

Een winst en verliesrekening wordt ook wel een resultatenrekening of exploitatierekening genoemd. Het geeft een overzicht van de opbrengsten en kosten van een rechtspersoon over een bepaalde periode. Meestal is dit een jaar. Dit overzicht eindigt met de over die periode behaalde winst of verlies.

Euh?

Klinkt goed! Duidelijk verhaal denk ik? Of toch niet? Het kan iets makkelijker uitgelegd worden denk ik. Zie een winst en verliesrekening als een soort huishoudboekje. Je zet hierin al je inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode. Een voorbeeld van inkomsten is je salaris, in de winst en verliesrekening is dit je omzet. Je uitgaven zijn bijvoorbeeld je boodschappen, energierekening, verzekeringen, kleding, etc. Al deze inkomsten en uitgaven plaats je in een overzicht. Inkomsten aan de rechterkant (creditzijde) en uitgaven aan de linkerkant (debetzijde). Als het goed is, is het totaal aan de linkerzijde hoger dan aan de rechterzijde. Conclusie is dat je meer geld hebt ontvangen dan uitgegeven, en dus overhoudt. Dat is dan je winst. Heb je meer geld uitgegeven dan dat je hebt ontvangen, dan heb je verlies gedraaid.

Dit betekent overigens niet dat je alles wat je overhoudt ook daadwerkelijk uit kunt geven. Hier moet namelijk nog belasting over betaalt worden. Hoeveel dit is en hoe je dit kunt doen kun je inzichtelijk krijgen aan de hand van de Profit First methode. Dit is een cashflowmethode waarmee ik werk, waardoor je zeker weet dat je voldoende over zult houden voor onder andere de belasting en je salaris.

Wat is een winst en verliesrekening?

Verplicht?

Een winst en verliesrekening vormt samen met de balans de jaarrekening van je bedrijf. Als eenmanszaak ben je niet verplicht een jaarrekening te maken. Wel moet je de financiële administratie goed op orde hebben. Dit is niet alleen belangrijk voor de belastingaangifte, maar ook voor inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf.

Meer over de winst en verliesrekening, de balans en het bijhouden van een boekhouding wil ik je graag vertellen in een persoonlijk gesprek. Neem gerust vrijblijvend contact met me op via dit contactformulier.

Stappenplan boekhouding

Ik heb een stappenplan gemaakt voor het opzetten van je boekhouding, met daarin een handig schema voor het creëren van een boekhoudritme. Het stappenplan kun je gratis op deze pagina downloaden.

winkelwagen (0)