webshop
Wat hebben een winstuitkering en oliebollentraditie met elkaar gemeen?

Winstuitkering & oliebollentraditie

Wat hebben Profit First, een winstuitkering en mijn oliebollentraditie met elkaar gemeen? Over nostalgie tijdens Oudjaarsdag – Vorig jaar heb ik hier een bericht over geplaatst op LinkedIn. Graag wil ik deze nog een keer delen. Gewoon, omdat ik er nog steeds blij van word.

Vrijwel elk jaar bak ik oliebollen op oudjaarsdag. Een traditie die ik van mijn moeder over heb genomen. De geur van oliebollen brengt fijne herinneringen aan mijn jeugd naar boven. Al zo lang ik me kan herinneren staat mijn moeder op oudjaarsdag oliebollen te bakken. Ze stond dan vroeg op, want er moest veel gebakken worden. Tegen de tijd dat mijn zusje en ik beneden kwamen stonden er naast de kachel een aantal kommen en pannen met een vochtige theedoek om het beslag te laten rijzen. Uiteraard ontbraken de lege flesjes bier ook niet (alles voor goed beslag!). Als we mazzel hadden dan lagen de eerste nog warme oliebollen te dampen in een schaal. Deze mochten wij dan natuurlijk als eerste proeven! Het gevolg was dat wij de hele ochtend met onze pyjamaatjes aan, onder een laag poedersuiker, op de bank mama’s oliebollen aan het testen waren.

“Het gevolg was dat wij, onder een laag poedersuiker, op de bank mama’s oliebollen aan het testen waren.”

Spugen in het vet en goochelen met lepels

Wat heeft deze jeugdherinnering nou met een winstuitkering te maken? Nou… zoals ik al aangaf, heb ik de traditie van mijn moeder overgenomen en bak vrijwel elk jaar ook oliebollen.

In een oude braadpan van oma gaan dan een paar flessen zonnebloemolie. Deze zet ik op het gasfornuis en om te testen of de olie heet genoeg is spuug ik er even in. Een zeer effectieve manier! Als de olie heet genoeg is en het beslag voldoende gerezen kan het bakken beginnen. Vervolgens is het goochelen met twee eetlepels om er enigszins gelijkmatige oliebollen mee te maken. Lukt niet altijd, maar het werkt verder prima.

Vorig jaar in de kerstvakantie zag ik een advertentie voorbij komen van een lokale winkel hier in Harlingen, ze hadden een ouderwetse frituurpan te koop. Práchtige pan! Ineens wist ik een bestemming voor mijn eerste winstuitkering, deze pan zou het worden.

Winstuitkering

Nu zul je misschien denken ‘Winstuitkering? Hoe dan?’. Ik werk met Profit First, het ouderwetse potjessysteem in een modern jasje. Bij Profit First is het eerste potje wat je aanmaakt een Winstpotje. Het is de bedoeling dat je jezelf een deel hiervan elk kwartaal uitkeert. Zo mocht ik mezelf op 1 januari 2020 een winstuitkering geven. Oké, ik heb een dagje gesmokkeld. Ik ben namelijk op Oudjaarsdag naar de winkel gegaan om de pan te scoren en heb meteen geïnvesteerd in een professionele oliebollen(ijs)tang en een kookthermometer. Geen gespuug meer in het vet, geen geklooi met lepels en bakken in een heel fijne pan.

Winstuitkering, oliebollentraditie en Profit First

Profit First

Het is zo ontzettend leuk om jezelf iets cadeau te doen! Bij het werken met de Profit First methode is het aanmaken van een Winstpotje dus belangrijk, maar het is niet het enige potje waarmee we werken. Zo is er minimaal een salarispotje, belastingpotje en kostenpotje. Deze potjes zorgen ervoor dat je inzicht in je geldstroom krijgt, maar er ook grip op hebt en houdt.

Donderdag 17 december 2020 geef ik weer een workshop Profit First. Tijdens deze interactieve workshop leg ik uit hoe de Profit First methode werkt. Daarnaast geef ik je voldoende handvatten om de methode na de workshop direct toe te passen. Wil jij vanaf 2021 ook rust, grip en inzicht in je geldstoom? Geef je dan op voor de workshop via deze link: Workshop geldstroom managen (Profit First).

Meer informatie over Profit First kun je ook vinden op de website van Profit First Nederland.

winkelwagen (0)