webshop
...over oude jassen, leren én afleren, doen én laten.

Zuiver Noord: over oude jassen, leren én afleren, doen én laten.

Tijdens het opruimen (want ja, verhuizen naar mijn nieuwe kantoor) kom ik zijn boek tegen: Zuiver Noord van Marc Cornelissen.

Marc Cornelissen was poolreiziger en duurzaam ondernemer die zowel de Geografische Noord- als Zuidpool op eigen kracht heeft bereikt. Een prestatie die slechts door twee Nederlanders is geleverd. Hij gaf onder andere managementlezingen en trainingen over diverse organisatievraagstukken  met als basis zijn ervaringen als poolreiziger en expeditieleider. Tijdens een expeditie in Canada eind april 2015 is Marc samen met zijn collega Philip de Roo omgekomen.

Enkele jaren geleden heb een lezing bij mogen wonen van Marc Cornelissen en deze is mij altijd bij gebleven als enorm inspirerend. Ik heb direct na de lezing zijn boek ‘Zuiver Noord’ gekocht en in één adem uitgelezen.

Ik sta dus met zijn boek in mijn handen, een flinke laag stof erop en zou hem al achteloos in de doos stoppen. Toch word ik ineens nieuwsgierig, blaas de laag stof eraf en begin te bladeren. Indrukwekkende foto’s van de expedities komen voorbij. IJzige en indrukwekkende landschappen, energieke mannen met bevroren wenkbrauwen, een ijsbeer, maar ook heftige foto’s van mannen die uitgeput raken en flink zwoegen om hun missie te bereiken. Hier en daar kom ik mooie spreuken tegen, één van de spreuken die mijn aandacht trekt is:

Groeien.
Oude jassen uit.
Lasten over boord. 
Leren én afleren.
Doen én laten. 

Deze spreuk intrigeert me. Zo ook de metafoor die Marc in zijn boek gebruikt over de ijsberg. Ik citeer: ‘De ijsberg geeft een mooie metaforische kijk op factoren die bepalend zijn voor succes.’. Het vergelijk wat hier wordt gemaakt is dat het zichtbare deel van de ijsberg gaat over datgene wat meetbaar en maakbaar is. Dat zijn de factoren waar we grip op hebben. Dit zijn succesfactoren maar zijn tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden met datgene wat zich onder de waterlijn bevindt. Wanneer je verder naar beneden gaat worden de factoren moeilijker meetbaar en maakbaar. Daar wordt namelijk bepaald wie je werkelijk bent en waar je potentie zit. Het gaat dan over ambitie, motivatie, creativiteit, maar ook opvattingen, overtuigingen, zingeving en normen en waarden.

Dit is exact waar zijn boek mij weer pakt, dit staat voor mij synoniem voor de situatie waarin we nu zitten. In zijn boek beschrijft Marc 7 belangrijkste inzichten, één van deze inzichten vind ik heel erg toepasselijk en wil ik graag delen.

Laat achter en ga vooruit

Hoe moeilijk het ook is om afscheid te nemen, vaak is het een essentiële stap om verder te kunnen komen. Ontwikkeling en vernieuwing worden sterk bepaald door datgene wat je achterlaat. Neem geen overtollige bagage mee. Denk daarbij bijvoorbeeld aan rituele gewoontes, contraproductieve emoties en relaties, houdingen, gedragen en overtuigingen. Werk aan succes in doen én laten.

Veel ondernemers ondervinden de directe gevolgen van de maatregelen omtrent corona. Er zijn een aantal dingen die je dan kunt doen:

Het topje van de ijsberg (boven de waterlijn)

  • Zorg dat je boekhouding up-to-date is.
  • Zorg voor inzicht door een cashflowplanning te maken. Zo weet je exact of je op termijn een probleem hebt qua geld en hoe groot dit probleem mogelijk is.

Het onderste deel van de ijsberg (onder de waterlijn)

  • Hoe is het met je mindset: welke gedachten heb je? Wat doen deze gedachten met je? Zijn ze reëel? Welke (oude) overtuigingen heb je en vormen een belemmering?
  • Denk na over wat wel mogelijk is.

Inmiddels ben ik zo weer een uur verder en heb een aantal highlights uit het boek weer gelezen. Bijzonder hoe veel zaken dus blijkbaar van alle tijden zijn, en dat alle factoren die bijdragen aan succes niet alleen voor grote organisaties geldt maar ook voor kleine ondernemingen, voor eenmanszaken, eigenlijk voor elke onderneming van welke grootte dan ook.

Hop, dit boek gaat in de doos en moet absoluut mee naar mijn nieuwe plekje. Ik weet zeker dat ik hem nog vaak in mijn handen zal hebben de komende tijd.

winkelwagen (0)